![](/media/lib/167/n-mrossa-ede32d67844510fdc4206999b719bc06.jpg)
Antarktyczna bioróżnorodność
25 czerwca 2015, 12:10Bioróżnorodność Antarktyki jest znacznie większa, niż się dotychczas wydawało. Na łamach Nature ukazał się artykuł, którego autorzy – naukowcy z Monash University, British Antarctic Survey, University of Waikato i Australian National University – informują o wynikach analizy najnowszych badań nad bioróżnorodnością tego regionu świata.
![](/media/lib/92/n-samolot-ff773433f995ec26fca7f6e4afd81b25.jpg)
Świętował urodziny przez 46 godzin
13 sierpnia 2015, 06:23W zeszłym roku Sven Hagemeier postanowił zapracować na wpis w Księdze Guinnessa w kategorii "najdłuższe urodziny". Udało mu się, bo dzięki odpowiedniemu planowaniu lotów i przekroczeniu linii zmiany daty, dzień jego 26. urodzin rozrósł się do 46 godzin.
Cambridge udoskonala akumulatory
2 listopada 2015, 09:09Naukowcy z University of Cambridge pokazali, jak pokonać kilka problemów uniemożliwiających obecnie znaczne udoskonalenie akumulatorów. Stworzyli akumulator litowo-powietrzny, który charakteryzuje się bardzo wysoką gęstością energetyczną, jego wydajność wynosi ponad 90% i wytrzymuje ponad 2000 cykli ładowania/rozładowania.
![](/media/lib/237/n-iskanie-7ba71cb8737c349645535fe8f20705dd.jpg)
Towarzyskie małpy mają bogatszy mikrobiom
18 stycznia 2016, 11:54Prowadząc bardziej towarzyski tryb życia, szympansy mają bogatsze mikrobiomy. Jak podkreślają Amerykanie, spędzanie czasu z innymi często zwiększa ryzyko zarażenia szkodliwymi bakteriami, ale może także oznaczać przekazanie tych korzystnych dla zdrowia.
![](/media/lib/116/n-dna-704faa9eb2c555e79d9e85ebca730229.jpg)
1. udana próba ekstrakcji starożytnego DNA z mumii z południowej Afryki
22 marca 2016, 12:43Międzynarodowy zespół naukowców przeprowadził pierwszą udaną próbę ekstrakcji starożytnego DNA (ang. ancient DNA, aDNA) z mumii z południowej Afryki. Badacze poddali ją także badaniu tomografem komputerowym.
![](/media/lib/153/n-kapucynka-czubata-7c82ca414326e84d5d0809f58ab509ab.jpg)
Małpie narzędzia sprzed setek lat
12 lipca 2016, 12:54Nowe dowody archeologiczne sugerują, że brazylijskie kapucynki używają kamiennych narzędzi do rozłupywania orzechów nerkowca od co najmniej 700 lat. Wg naukowców z Uniwersytetów w Oksfordzie i São Paulo, to najstarsze archeologiczne przykłady wykorzystania narzędzi przez małpy poza Afryką.
![](/media/lib/121/n-duzo-krwi-10509b4fa62c906fd6fd0c83059c9181.jpg)
Świeża krew wcale nie jest lepsza od starszej
24 października 2016, 12:57Długo zakładano, że gdy konieczna jest transfuzja, najlepiej wykorzystać najświeższą krew. Badanie, któremu przewodniczyli naukowcy z McMaster University, wykazało jednak, że takie postępowanie wcale nie zmniejsza śmiertelności szpitalnej.
![](/media/lib/94/n-nerka-924d4faeed7feda0f40e7b7d4eea47d8.jpg)
Ekspert: 95 proc. dializowanych nie jest zgłaszanych do przeszczepu nerki
26 stycznia 2017, 16:39Jedynie 5 proc. dializowanych osób jest zgłaszanych do przeszczepu nerki, co oznacza, że aż 95 chorych pozostaje wciąż poza listą oczekujących na transplantację - powiedział PAP dyrektor Instytutu Transplantologii Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego (WUM).
![](/media/lib/273/n-marmite-19a85615e62c9d435d1bbf02dec2ce47.jpg)
Czy się ją kocha, czy nienawidzi, Marmite wpływa na działanie mózgu
5 kwietnia 2017, 10:46Marmite, smarowidło do chleba będące wyciągiem drożdżowym powstającym jako produkt uboczny przy warzeniu piwa, okazuje się produktem sprzyjającym zdrowiu mózgu. Wg psychologów z Uniwersytetu Yorku, jego codzienne spożycie wydaje się zwiększać poziom pewnego neuroprzekaźnika - kwasu γ-aminomasłowego (GABA). Przyczyną może być wysoka zawartość witaminy B12.
![](/media/lib/86/n-alkohol-bd4e7c49a9e73b452cf1f603dfbfcc21.jpg)
Umiarkowane spożycie alkoholu szkodliwe dla mózgu
13 czerwca 2017, 12:28Każdy wie, że picie zbyt dużych ilości alkoholu ma katastrofalne skutki dla zdrowia. Dlatego też uznaje się, że alkohol należy pić w umiarkowanych ilościach. Jednak, jak się okazuje, uznawany obecnie za bezpieczny poziom spożycia alkoholu ma niepożądane konsekwencje.